Sokszor találkozhatunk olyan helyzettel, hogy a lakásunkat bűz járja át, és lefolyónk nem működik rendesen vagy csak nagyon lassan szivárog le víz. A probléma forrását először mindig bent próbáljuk megtalálni, mikor sok esetben kint kell keresnünk.

Mik okozhatják ezeket a dugulásokat?

A kültéri vezetékek dugulását sokszor levelet, törmelékek, vagy a házból kifolyó szennyeződések okozzák. Ám előfordulhat az is, hogy nem is dugulással állunk szemben, hanem a gyökerek által megrongált vezetékekkel. Amely sajnos a rosszabbik verzió. Többek között szakemberek ezért is hívják fel a figyelmünket az új ház építése esetén, hogy a vezetékek közelébe ne ültessünk fákat vagy bokrokat, mivel az idő múlásával azok problémát jelenthetnek. Az ilyen növények gyökerei állandóan növekednek és, ha a csövek az útjukba kerülnek, azokat könnyedén összeroppantsák vagy kilyukasztják. Az ilyen sérülést követően kavicsok és törmelékek által eldugulhatnak a vezetékek, melyeknek az lehet a következménye, hogy nem csak kültéri, de immáron beltéri problémával is szemben állunk.

Hiszen, ha fővezetékek nem tudják kellően elvezetni a házunkban felszaporodott szennyvizet, akkor a házban kellemetlen bűz keletkezik és a mindennapi teendőinket sem tudjuk zavartalanul elvégezni. Az ilyen balesetek megelőzése érdekében legalább 2-3 évente érdemes gyökértelenítést végezni a kertünkben. Amennyiben a dugulás már előállt próbáljuk mg mi magunk orvosolni a problémát, mielőtt szakember segítségéhez fordulunk, hiszen az sokszor igen költséges megoldás lehet. A kültéri vezetékek dugulását könnyedén elháríthatjuk egy magasnyomású vízsugár segítségével. Az észlelet problémát érdemes azonnal elhárítani, mivel a későbbiekben csak még nagyobb gondot okozhat, mint pl. csőtörést. Illetve higiéniai szempontból is nagyon veszélyes lehet ránk és a környezetünkre is.