Van, amikor kihúzzuk a dugót a víz pedig csak folyik és folyik és…még mindig folyik. Vagy egyáltalán nem történik semmi a víz pedig csak kavarog. Ez egyértelmű jele a dugulásnak, de milyen egyéb jelei vannak, hogy baj történt?

Ha a mosogatóból lassabban folyik le a víz, mint szokott, az egyértelmű jele, hogy a lefolyóban kezd eltömődni, így csak idő kérdése, hogy mikor fog teljesen eldugulni a lefolyó. Abban az esetben is nyugtalan lehet, ha a víz simán lefolyik, azonban a leeresztést követően furcsa kuruttyoló hangot ad ki. Itt szinte biztos, hogy a lefolyócső egy távolabbi pontja szűkült be, így dugulás esetén jóval nehezebb lesz, elhárítani a problémát. Van még egy eset, amikor a víz lefolyik, azonban gyanakodhatunk, hogy hamarosan el fog dugulni a lefolyó. Mégpedig amikor egyszer minden rendben, máskor pedig alig megy le a víz. Ezek az impulzusszerű váltakozások is előre jelezhetik a problémát. A wc-ben is tapasztalhatunk ilyen problémát, ott akár az is előfordulhat, hogy sima víz esetén könnyen távozik a víz, azonban, amint komolyabb terhelés éri, mint például wc papír, a tartalom már jóval nehezebben, akadozva távozik.

Mit lehet tenni, ha a víz nehezen folyik le?

Ha a víz nehézkesen, de még távozik, akkor még viszonylag szerencsések vagyunk, hisz még tehetünk érte, hogy ne legyen nagyobb a baj. használhatunk vegyszereket is, ezeknél viszont azt javasoljuk, hogy használjon védőfelszerelést, vagyis gumikesztyűt és védőszemüveget. Nagyon fontos, hogy a vegyszereket ne vegyítsük egymással, mivel mérgező hatásúak lehetnek. Emellett lehet próbálkozni átlag otthoni termékekkel, például kólával, mely a benne lévő foszforsavnak köszönhetően kiválóan végzi a dolgát. A lúgkő és a forróvíz elegye is hatásos lehet, ebben az esetben viszont fontos, hogy szellőztessen és használjon gumikesztyűt. Ha pedig már megtörtént a baj érdemes pumpát ragadni és a vákuum hatását kihasználva megszüntetni a bajt. Ha ez sem segít, javasoljuk hívjon szakembert!