Amikor a csapadékvíz utat tör a lakásba

Nem arra gondolunk, amikor a tetőn vagy a falakon keresztül szivárog be az esővíz, sokkal inkább arra, amikor nagy esőzések alkalmával a szennyvíz feljön a WC-ben vagy feltűnően nehezen akar lefolyni a csapvíz. Ha Önnél is ez a helyzet, akkor elképzelhető, hogy a csapadékvíz elvezetés is rávan kötve a szennyvízcsatornára.

Régen bevett szokásnak számított, hogy a csapadékvízelvezetőket is rákötötték a szennyvízcsatornákra. Leginkább belvárosi területeken volt jellemző. Ez ma már tilos, sok esetben komoly büntetés is jár érte. Manapság két párhuzamos elvezetést építenek ki, így a csapadékvíz elvezetése és a szennyvíz elvezetése is külön ágakon fut. Tény, hogy ez meglehetősen drága, ráadásul nagyobb munkával is jár, azonban mindenképp megéri. A csapadékvíz nem szennyvíz, így logikus, hogy nem kell, sőt nincs is semmi értelme szennyvíztisztítóba vezetni, ami eleve egy drága mulatság, viszont, ha még a csapadékvizet is ide vesszük, akkor a szennyvíz tisztítás költségei megtöbbszörözödhetnek. Azokon a területeken, ahol a szennyvízelvezetés már kiépült, ott egyenesen tiltják, hogy a csapadék víz a szennyvízcsatornákba legyen elvezetve.

Ahhoz, hogy a kérdés, valóban egyértelműen el legyen döntve kormányrendelet is született, ami kimondja, hogy közös elvezetés csak ott jöhet szóba, ahol a csapadékelvezetésre semmilyen más megoldás nincs. Összességében ez csak a régi belvárosi házakra vonatkozik, ahol nincs vízelvezető árok, valamint külön csapadékelvezetők kialakítása sem megoldható. Az olyan helyeken, ahol a szennyvíz csatorna nem működhet ezzel a kettős használattal, ott eleve tilos az ereszcsatornát rákötni a szennyvízhálózatra. Ezt a vízmű nagyon komolyan ellenőrzi is és ha kell büntet.