Még ma is sok helyen találkozhatunk olyan helyekkel ahol nincsen szennyvízcsatorna kiépítve. Ilyenek leginkább hétvégi házaknál, a településtől félre eső helyeken fordulhat elő.

Mire jó a szeptikus tartály?

Olyan helyeken szokták leginkább alkalmazni az ilyen jellegű tartályokat, ahol a normális életvitel során keletkezett szennyvizet nem tudják elvezetni. A zárt tárolók kiépítésre leginkább olyan alkalmakkor kerül sor, ha tisztító berendezések alkalmazására nincs lehetőség. Az effajta tárolókkal a nagy helyigényes szikkasztó puzzolánnal töltött baktériumszűrő műanyagtartályok helyettesíthetőek. Ezek a szeptikus tartályok, kettő részből állnak. Az első kamrába kerül a beömlő szennyvíz, a másodikba pedig a szilárd anyagoktól mentes víz, amely további kezeléseknek van alávetve. Ez a víz még igen kellemetlen szagú. Itt pontosan méretezett aerob utótisztító homok, kavics, dréncső, geotextília, termőföld szikkasztóra kerül.

A legelterjedtebb fajtájuk a vastag falú műanyagból, leginkább polietilénből készül. Legtöbb fajta összekapcsolható és bővíthető a későbbiekben. A műanyagból készült szeptikus tartályok javára szól még, hogy könnyűek, és hosszú élettartamúak. A műagyagból készült tartályok védve vannak a sav és a kénhidrogén általi rongálástól, és akár több nemzedéket is kiszolgálnak. Mielőtt beruháznánk egy ilyen berendezésbe, mindenképp kérjük ki egy szakértő véleményét.