Dugulás elhárító szakemberek a legtöbb esetben wc lefolyójában történő duguláshoz mennek ki, mivel ez az egyik legproblémás terület a dugulás szempontjából.

Időnként azt gondolnák a szakemberek, hogy az emberek kísérleteket végeznek, mi minden megy le a wc-n. A sokat tapasztalt emberek időnként megdöbbentő dolgokat szednek ki a lefolyóból. De, vajon miért számít olyan népszerű dolognak a dolgok wc-n való eltüntetése? Miért nem egyszerűbb kidobni a kukába? Nos, van, amikor a megromlott ételt nem szeretnék a kukába dobni, hogy továbbra is érezhető legyen a kellemetlen illat, ezért egyszerűbb lehúzni a wc-n, ahol egy mozdulat és eltűnik a romlott étel és vele az illat is. Már persze, ha nem tömíti el a lefolyót. Nők esetében a tisztasági betétek, tamponok szoktak még ezen az útvonalon távozni, már, amikor valóban távoznak. A gyerekek imádnak új dolgokat megtudni és ez általában tapasztalat útján történik. Ilyen az is, hogy mennyi mindent lehet lehúzni a wc-n. De, nem kell feltétlenül ilyen példákra gondolni, rendeltetésszerű használat esetén is történhet baj. Például a wc papír is okozhat dugulást, persze az átlagnál több használata.

Mit lehet tenni, ha már megtörtént a baj?

Ha már dugulás történt ideje elővenni a pumpát és a hirtelen fel-lemozgás által kialakuló vákuum hatás segítségével megszűntetni a bajt. Ha ez sem segít, abban az esetben érdemes csőgörényhez folyamodni. Viszont, ha sehogy sem tudja megszűntetni a dugulást, elképzelhető, hogy nagyobb a baj, mint gondolta, éppen ezért jobb szakértő segítségét kérni, aki szakszerűen tudja megszűntetni a problémát. Ha nem dugult el a lefolyó, azonban érezhetően nehezebb lehúzni a wc csésze tartalmát, abban az esetben azt javasoljuk, hogy tegyen megelőző lépéseket. Ilyenkor előkerülhetnek a lefolyó tisztítók, de akár házi praktikákat is használhat a lefolyó megtisztítására.