A konyhamalac helyes használata

A konyhamalac egy igazán hatékony módja a dugulás megelőzésének. Ma már egyre több háztartásban megtalálható. Ennek ellenére sokan a mai napig nem tudják mire gondoljanak, ha meghallják a konyhamalac elnevezést. Az alábbiakban bővebben szót ejtünk róla és helyes használatát is bemutatjuk.

A konyhamalac elnevezés kapcsán még mindig sokan egy sertésre vagy elhízott emberre asszociálnak, holott a konyhamalac egy konyhai eszköz gúnyneve, mely nagyon hasznos feladatot lát el a konyhában. A konyhamalac a lefolyócső elején található és a belekerülő különféle ételmaradékokat és szerves hulladékot aprítja. Tehát a konyhamalac egyik legnagyobb előnye, hogy lecsökkenti a lefolyóba kerülő nagyobb ételmaradékok méretét, így kisebb eséllyel kerül sor dugulásra. Ennek ellenére sokan élnek abban a tévhitben, hogy a konyhamalac növeli a dugulások számát, ami egyáltalán nem igaz. Amerikában közel ötven éve használják ezeket a konyhai gépeket és azóta jelentősen csökkent a dugulások száma. Éppen ezért, ha rendszeresen küzd dugulással és ennek oka főleg a lefolyóba kerülő étel maradék és szerves hulladék, akkor érdemes beszerezni egy konyhamalacot.

Konyhamalac vásárlás előtt nem árt tisztában lenni vele, hogy nem mindegy mekkora lefolyócsővel rendelkezik. A modern konyhákban ma már figyelembe veszik, hogy a konyhamalac beszereléséhez vastag lefolyócsőre van szükség, így eleve ilyen csöveket szerelnek be. Régi konyhákban általában negyven milliméternél vékonyabb csövek vannak, amikbe nem lehet a konyhamalacot beszerelni. Fontos tudni, hogy a konyhamalac bár elbír a legtöbb ételmaradékkel, azonban a zsiradékokkal és olajjal nem, így ezt továbbra sem tanácsos a lefolyóba engedni. Minden használat után célszerű forró vízzel átöblíteni a rendszert. A konyhamalac az átlagos tisztításon kívül gyakorlatilag semmilyen plusz karbantartást nem igényel.