A konyhai mosogató lefolyó tisztítása és karbantartása

Sokunkat megtévesztenek a mindennapi hirdetések melyekkel nap, mint nap szembe kerülünk, és azt hisszük, ha folyamatosan tisztítószereket öntünk a lefolyónkba, akkor nem keletkezhet dugulás az otthonunkban. Ám ez igen megtévesztő tény, hiszen a nem kellően feloldódó tisztítószerek esetén ugyan olyan nagy gondot okozhatunk, mint más zsíros szennyeződésekkel.

Fontos tudnivalók!

Nyugodt szívvel kijelenthettem, hogy a legtöbb esetben a házi praktikák bizonyulnak a legjobbnak. Ám, ha ezek mellett, bolti tisztítószereket is alkalmazunk a lefolyónk tisztántartása érdekében, akkor arra mindig figyeljünk oda a megfelelő alkalmazásra, mármint ott használjuk, ami a fel van tüntetve. Vagyis a konyhai zsíroldó nem hozza a várt eredményt a fürdőszobában. Illetve az is fontos, hogy ne vigyük túlzásba a használatukat. Ugyanis lehet bármilyen jó egy tisztítószer, ha túl sokat használunk fel belőle, nem, hogy a szennyeződést nem tisztítja ki, de még a vezetékeket is megrongálhatja. Ráadásul még a dugulás veszélye sem kizárt a nem kellően feloldódott tisztítószerek lerakódása miatt. Arra mindig figyeljünk oda, hogy mosogatás közben a megfelelő vízhőmérsékletet használjuk és a mosogatószer mennyiségét se vigyük túlzásba.

Amennyiben nem megfelelő hőfokon mosogatunk, a mosogatószer nem oldódik fel megfelelően és az mind lerakódik a vezetékekben. A lefolyó életét nagyban meghosszabbíthatjuk, ha megfelelő lefolyó szűrőket alkalmazzunk. Különösen nagy segítség lehet a mosogató és a tusoló esetén, ahol a nagyobb ételmaradékok, a szőr, illetve a haj lefolyóba jutását akadályozzák meg. Ezek a szennyeződések nagyon makacs dugulást tudnak okozni. A WC eldugulását elkerülhetjük, ha a nem oda való dolgokat egy erre kijelölt szemetesbe dobáljuk, gondolunk itt a vattára, hajcsomókra vagy a nedves zsebkendőre és a higiéniai termékeket.