Magyarországon többnyire közepesen kemény vagy nagyon kemény a vezetékes víz. Az olyan otthonokban, ahol a vízkeménység közepes vagy kemény gyakran hatással lehet a lefolyókra és a csatornavezetékekre is.

Mikor jelentkezik a probléma és mit tegyünk?

Könnyű észrevenni, ha otthonában kemény vizet használ. A kemény víz foltokat, illetve vízkő nyomokat hagy az edényein. A kemény víz által okozott problémák a csatornarendszerben nem jelentkeznek azonnal, de annál makacsabb. A kemény víz vízkővesedéssel jár, ami könnyedén lerakódik egyes csatorna vezetékekben vagy lefolyókban. A vízkő képződését a kalcium okozza, amikor a víz párolgásakor krétaszerű maradék marad utána az a vízkőre utaló jel. Ebben az esetben rendszeresen ellenőrizze az olyan készülékeket, mint például vízforralók, kazánok, központi fűtés, de a csatornarendszereket sem felejtse ki, hiszen a vízkő itt is lerakodhat és idővel makacs dugulást okozhat.

A kemény víz számos módon lehet hatással a csatornára. A káros hatás leginkább a csatornákban, a csövekben, WC-n, mosógépekben és mosogatógépekben mutatható ki, ezért nem csak a csatorna miatt érdemes ellenőrizi rendszeresen a víz keménységét. A vízben található ásványi anyagok korróziót és vízkőképződéseit nem egyszerű felfedezni, ezért mindenképpen ajánlott egy szakembert felkeresni, mert egy kamerás csatornaellenőrzés sok bosszúságtól megkímélheti az embert. A szappan alapú termékek a kemény vízzel keverve is károsodást okozhatnak a csatornában. A habképzés helyett a kemény víz és a szappan alapú termékek szappanos maradványt hoznak létre, amelyek lerakodnak a csövek oldalain. A szennyvízcsatorna épségét is meg tudjuk óvni, ha természetes alapanyagú környezetbarát készítményeket használunk a szappan alapúak helyett. Természetesen egy vízlágyító berendezést is érdemes beszerezni, mert a kettő együttvéve hozza meg az igazi hatást. Már léteznek olyan vízszűrő eszközök, amelyek csökkentik az ásványi anyagok mennyiségét a vízben, de ha eldugult a csatornarendszer mindenképpen hívjon szakembert a probléma elhárítására.