A csőtőrés jelei

Csőtörés általában nem egyik pillanatról a másikra történik, hanem egy hosszú folyamat részeként. Általában egy apró repedésből alakul ki. Ha időben észreveszi a csőtörésre utaló jeleket akkor nem csak a komolyabb károkat kerülheti el, de komoly költségektől is megkímélheti magát!

A csőtörés egy igen kellemetlen dolog, azonban vannak bizonyos jelek, amiknek köszönhetően hamar rájöhet, hogy baj van. Ilyen például, ha indokolatlanul megnő a vízszámla. A vízóra jelzéseit érdemes komolyan venni, ugyanis rengeteg információhoz lehet jutni általuk. Természetesen van, hogy bizonyos élethelyzetek hatására a vízfogyasztás megnő. Ilyen lehet például, ha új lakó költözik a házba vagy kisbaba születik. Viszont, ha semmi ilyen nem történik, akkor nagy valószínűséggel csőtörés történt. Érdekes, hogy az emberek sokszor a nyilvánvaló jelek ellenére sem veszik észre a bajt, hanem igyekeznek racionális magyarázatot találni az egyértelmű tényekre. Olykor az ordító valóság sem segít. Egy konkrét példát említve, előfordult, hogy az állandóan nedves bejáró okán a tulajdonos az autómosást, majd a gyakori esőzéseket nevezte meg. Csak később kezdett gyanakodni a probléma valódi okára, akkorra azonban már komoly költségekkel járt a csőtörés.

Ha a megnövekedett vízszámla nem elég egyértelmű jel, akkor a falak indokolatlan vizesedésére, penészesedésére biztosan felfigyel. Sajnos ez már az egészségre is káros. Szintén a víztörésre utal, ha a lakásban állandó finom búgásra lesz figyelmes. Ez különösen éjszaka feltűnő, amikor a város és a lakók zajai elcsendesednek. Ha valóban meg akar bizonyosodni róla, hogy csőtörés történt-e, akkor érdemes elzárni a vizet az egész lakásban, majd ellenőrizni a vízórát. Ha valóban szivárgás van a lakásban, akkor az a vízóra által hamar kideríthető. Kamerás csővizsgálat által bontás nélkül kideríthető, hol van pontosan csőtörés.