Ma már elmondhatjuk, hogy igen kényelmes életet élünk, hiszen szinte minden házban található fürdőszoba, WC és ehhez tartozó lefolyó. Így ennek függvényében egy nagyon kényelmes életet élhetünk.

Ám mikortól van ez így?

Sokak számára igen meglepő lehet, de a csatornavezetékek alkalmazása már az ókorban is jelen volt. Tehát elmondhatjuk, hogy a csatornázás nem a modern kor vívmányai közzé sorolandó. Ugyanis a szenny, illetve a csatornavizeket elvezető berendezések már az ókori népek életében is jelen voltak. Ezt mi sem bizonyítja jobban mint azok a régészeti ásatások, melyeket feltártak és rátaláltak. Ugyan még igen kezdeti formában, de már jelen voltak a különféle vezetékek. Az egyik úttörő nép a csatornahálózat kialakításában a nem más volt mint a görögök. Ők már a csatornaépítést az elődeik tapasztalataira építették. Athén városában a csatorna vezetékek kőbe voltak vésve, illetve égetet agyag csöveket használtak fel. Már akkoriban is úgy oldották meg, hogy földalatti gyűjtőhelyeket készítettek, majd onnan vezeték el a szennyvizet az emberi környezetből.

Csatorna rendszer dugulás

Rómában 514-ben építették meg a híres és közismert csatorna rendszert, amely nem más, mint a Cloaca Maxima. Majd ahogy fejlődött a város úgy építettek további hálózatokat. Ezek a hálózatok elsősorban a csatorna, illetve az esővíz elvezetésére szolgáltak. A középkorban jellemző volt a várrendszeri építkezés, amely nagyszámú lakosságot gyűjtött egy helyre. Ebben a korban a csatornavezetékek, illetve a hálózatok maximálisan vissza fejlődtek, a meglévőket pedig nem tartották karban. Így ennek függvényében megjelentek a különféle járványok, melyek számos emberi életet követeltek. Párizsban az6 1300-as években a szennyvizet a nyílt utcára öntötték, amely elképzelhetetlen bűzzel és nagyon komoly betegségekkel járt együtt. A járványok nagy mértékű elhatalmasodása miatt kezdtek további megoldásokon gondolkodni, amely elvezetet a mai hálózati rendszerekhez.