Sokan azt állítják, hogy mindent megtesznek a lefolyók karbantartásáért, viszont a gyakorlat a legtöbb esetben nem ezt mutatja.

Hogyan járjunk el a hosszantartó lefolyók érdekében?

A konyhai szennyeződések melyek között megtalálhatóak a zsírok, olajok melyek ha lefolyóba kerülnek, akkor az idő során mind felgyülemlenek. Továbbá javallott még oda figyelni a nagyobb ételmaradékokra, vagy a különféle öntetekre vagy szószokra. Hiszen ezek mind olyan termékeket alkotóelemeket tartalmaznak, melyek legtöbbjükben megtalálható a zsír vagy az olaj. Amennyiben ezekre a szennyeződésekre nem figyelünk oda, akkor az idő során mind lerakodnak a vezetékekbe. Melyekhez még hozzátársulhatnak a különféle vegyi szerek, mint pl. a mosogatószer. Ugyanis ha nem megfelelő hőfokon mosogatunk, és túl sok mosogatószert használunk, akkor az nem oldódik fel megfelelően és az mellett, hogy pazarolunk még gondot is okozunk saját magunknak. Így a legjobb, hogyha erre minél jobban oda figyelünk, ugyanis a makacs szennyeződéseken a legtöbb esetben csak a szerelő tud segíteni, amely nem csak költséges, de elég nagy rumlival is járhat.

Ahhoz, hogy az ilyen kellemetlenséget el kerüljük, nincs más dolgunk, minthogy egy kicsit figyelmesebben járjunk el. Vagyis az oda nem illő ételmaradékokat és különféle folyadékokat tartsuk távol a lefolyótól. Ezen felül használjunk kellően melegvízet. Ugyanis a melegvíz oldja a lerakódásokat. Továbbá a lefolyó tisztántartása érdekében havonta legalább egyszer érdemes szódabikarbónás-citromos vízzel átmosni a lefolyókat. A szódabikarbóna eltávolítja a szennyeződéseket, a citrom pedig fertőtleníti a vezetékeket és friss illatot áraszt. Így nem csak a szennyeződésektől szabadulhatunk meg, de a bacilusoktól is kifertőtleníthetjük a vezetékeket. Ennek köszönhetően tiszta és friss lesz az otthonunk.