A konyhai lefolyó az egyik legszennyezettebb hely az egész otthonunkban. Amennyiben nem kezeljük megfelelően, akkor a bacilusok nagyon könnyen elszaporodhatnak.

Milyen problémák léphetnek fel a konyhai lefolyót illetőn?

Az otthonunkban található fürdőszobai és konyhai lefolyók a legveszélyesebb helyek, melyekre, ha nem ügyelünk oda, akkor igen könnyen eldugulhatnak. A konyhai lefolyó hosszantartó éltének titka abban rejlik, hogy vannak úgynevezett tiltó listás termékek, melyeknek sosem szabadna a lefolyóban végezni. Ezek pedig a következők: zsír, olaj, különféle szószok és öntettek. Továbbá minden esetben kerülni kell a kávézaccot és a tojáshéjat. Ezen felül még a nagyobb ételmaradékokat is. Ugyanis ezek olyan élelmiszerek, melyek vagy nagyon sokára, vagy egyáltalán nem tudnak feloldódni, így ennek csakis az lehet a következménye, hogy lerakódnak a lefolyóba. Ott pedig csúnya dugulást okoznak. Amire még szintén nagyon oda kell figyelni, hogy mosogatás alatt megfelelő hőmérsékletű vízet használjuk.

Ugyanis, ha nem így járunk el, akkor könnyen előfordulhat, hogy a szennyeződések nem olvadnak fel megfelelően. Illetve ugyanez a helyzet a mosogatószerekkel is. Sokszor azzal hibázunk a legnagyobbat, hogy túlságosan is jót szeretnénk tenni. Vagyis semmiképpen sem javallott a különféle mosogatószerek túlzott használata, ugyanis az nem tud megfelelően feloldódni és szintén csak a vezetékekben fogja végezni. Amely a már ott található szennyeződésekre tapad meg ezzel mégjobban elzárva a vezetékeket. Így az egyik legfontosabb szabály, hogy tartsuk távol a zsíros ételmaradékokat a lefolyótól, használjuk kevés mosogatószert, illetve kellően megfelelő meleg vízzel, így zavartalanul használhatjuk a lefolyónkat. A melegvíz használata nagyon fontos, ugyanis az edényeinket is csak ez által varázsolhatjuk tisztává, illetve a vezetékeket is jobban átmossa.